Aktuāli RSS
Stabuļu izgatavošanas un spēles meistarklases festivālā „Dzīvā mūzika” Komentēt drukāt

Stabule, āžrags, tāšu taure, ganu rags, niedru stabule - tā ir tikai niecīga daļa no kādreiz Latvijas laukos gatavotajiem un spēlētajiem instrumentiem. Neraugoties uz dažādu pūšamo rīku ievērojamo skaitu tautas instrumentu aprakstos (Bīlenšteins, Straume, Sproģis, Brauns utt.), jāatzīst, ka to spēle ir gandrīz pilnībā izzudusi no muzicēšanas prakses vai arī senie instrumenti tiek aizstāti ar citiem, vieglāk pieejamiem.

Instrumentālās muzicēšanas prasmju pārmantošanas projekta, tautas mūzikas festivāla „Dzīvā mūzika” rīkotāji katrā norises ciklā ir centušies aplūkot, izpētīt un aktivizēt kādu no Latvijas instrumentu spēles tradīcijām. Šī pieeja ir devusi labu praktisko rezultātu, jo palīdzējusi apzināt un aktualizēt vairākas īpaši apdraudētas tradīcijas, piemēram, cimboles, caurspēlējamās cītaras (cītarkokles), bubyna spēli. Šī gada festivālā mēs runāsim par pūšamo instrumentu spēles tradīcijām. 

Zinot, ka ikviena instrumenta spēle sākas ar pašu instrumentu, šoreiz līdzās tradīciju iepazīšanai un mūzikas priekšnesumiem, īpašs uzsvars tiks likts uz instrumentu izgatavošanas meistarklasēm. Arhaisko pūšamo (ganu) instrumentu gadījumā to izgatavošana ir tehnoloģiski vienkārša, bet prasa īpašas zināšanas un iemaņas. To pašu var teikt par šo instrumentu muzikālajām iespējām un spēles tehnikām. To visu interesenti varēs uzzināt un pamēģināt praktiski kopā ar labākajiem instrumentu meistariem no Latvijas, Lietuvas un Karēlijas republikas.

1.un 2. novembrī festivāla „Dzīvā mūzika” ietvaros Līgatnes Amatu mājā notiks instrumentu izgatavošanas un spēles meistarklases. Instrumentu meistari iepazīstinās ar kopīgo un atšķirīgo pūšamo instrumentu spēles tradīcijās Latvijā, Lietuvā un Karēlijā, demonstrēs spēles paņēmienus, kā arī reģiona radniecīgo instrumentu - stabuļu, niedru sabuļu, ganu ragu (tautas klarnete), tauru un citu instrumentu praktiskos izgatavošanas paņēmienus.

1.novembra vakarā tautas mūzikas koncertā Līgatnes kultūras namā, tiksies ārzemju un Latvijas grupas un mūziķi, kas savā mākslinieciskajā darbībā izmanto tradicionālos pūšaminstrumentus. Būs dzirdamas visdažādākās tautas mūzikas interpretācijas - no arhaisko mūzikas rīku skaņām līdz muzicēšanai postfolkloras stilā.

Līdzdalība meistarklasēs ir bez maksas, plašāka informācija un pieteikšanās pa tālruni: Ilmārs Pumpurs 29138299 vai e-pastā

Festivāla programma:

Sestdien, 1.novembrī

12.00 – 16.00 instrumentu izgatavošanas un spēles meistardarbnīcas. Vada E.Klints (Līgatne), A.Maijers (Krāslava), D.Djomins (Perozavodska), E.Virbašius (Viļņas raj.) Līgatnes Amatu māja Pilsoņu ielā 4

18.00 tautas mūzikas koncerts Līgatnes kultūras nams, Spriņģu ielā 4

Svētdien, 2.novembrī

11.00 brīvdabas meistarklases ganu tauru gatavošanā;
12.00 saspēlēšanās Līgatnes pakalnos
13.00-16.00 instrumentu izgatavošanas meistarklašu turpinājums. Līgatnes Amatu māja Pilsoņu ielā 4

Pasākumu rīko Pārdaugavas tautas mūzikas biedrība sadarbībā ar Latvijas Nacionālo kultūras centru, Līgatnes novada kultūras un tūrisma centru un Līgatnes Amatu māju.

Plašāka informācija par pasākumu: Ilmārs Pumpurs 29138299 vai rakstot uz e-pastu  
Komentāri
Pašlaik nav neviena komentāra!
Mans komentārs
Vārds:
Epasts:
WWW:
Komentārs:
 
atcerēties mani

KALENDĀRS
DIEVAM, DABAI, ATELPAI- 2024





 

Latvijas Folkloras biedrība sociālajos medijos
 
ZIEDU MĒNESIS